Turbūt dauguma pritartų, kad vienas pagrindinių dalykų, ką turėtų išbandyti kiekvienas, būdamas kelionėje, tai – tradiciniai šalies patiekalai. Kiekviena šalis turi ne tik skirtingą kultūrą, bet ir skirtingą skonį. Pakalbėkime šiek tiek plačiau apie skirtingų kultūrų tradicinius patiekalus.
Pradėkime nuo prancūzų: gurmaniškais ir estetiškais patiekalais prancūzai mėgaujasi ne tik švenčių metu, bet taip pat ir paprastomis dienomis. Tradiciniai nacionaliniai prancūzų patiekalai yra pyragėliai su daržovėmis, morkų sriuba, kepta ėriena, vėgelių salotos su greipfurtais, greipfurtų suflė. Taip pat šioje šalyje populiarios yra žaliosios salotos, kurios pateikiamos su įvairiais padažais. O pagrindinis prancūzų užkandis – sūris.
Italijos virtuvė niekam nėra paslaptis. Tradiciniai patiekalai visiems labai gerai žinomi: pica, makaronai, spagetti, lazanija bei rizoto. Italai dar vadinami maisto ir gėrimų gurmanais.
Dar viena garsios virtuvės savininkė – Graikija. Graikų patiekaluose gausu daržovių, tokių kaip baklažanai, pomidorai, špinatai, artišokai, moliūgai, bulvės, paprikos, pupos bei kopūstai. Maistas dažniausiai gardinami žolelėmis: mėtomis, baliziku, česnakais, lauro lapais, čiobreliais, lauro lapais. Tradicinių patiekalų pasirinkimas gana platus: šašlykai, pagardinti citrinų sultimis ir žalumynais (Souvlaki), sliuoksniuotas apkepas iš bulvių, mėsos, baklažanų ir česnakinio mėsos padažo (Moussaka), aviena kepta orkaitėje (kleftiko), vyne troškinta aviena su prieskoniais (sfakiano), ožkos arba avienos šonkauliai (paidaki) bei kitų. Kaip jau supratote, aviena – tradicinė graikų mėsa, todėl mėgstantiems šią mėsą – Graikijos virtuvė tikras rojus.
Neretai atostogoms renkamės egzotines šalis, tad nuklyskime į tolimesnes pasaulio virtuves. Meksikietiška virtuvė nei kiek nenusileidžia italų ar prancūzų virtuvėms. Visiems gerai žinomi tradiciniai meksikietiški traškučiai, kurie mirkomi į gvakamolės padažą, arba tradicinė tortilija, su įvairiu įdaru. Tačiau ar žinojote, kad meksikiečiai savo virtuvėje naudoja tokį produktą kaip kaktusas. Būtent iš jo ir gaminama garsioji tekila.
Persikelkime iš Amerikos į visai kitą pasaulio dalį – Aziją. Tailandietiškos virtuvės pagrindiniai produktai: jūrų gėrybės, žuvis, mėsa bei ryžiai. Būtent iš ryžių gaminami pagrindiniai patiekalai ir net desertai. Todėl Tailando virtuvė gimininga su Kinijos ir Indijos virtuvėmis. Tradiciniai šios šalies patiekalai: vištienos šašlykiukai, vegetariški grybų suktinukai, vištienos suktinukai su kokosų pienu.
Žinodami tradicinius šalių patiekalus lengviau galime rinktis kur norime keliauti, ką norėtumėme išbandyti ir ko nieku gyvu neragautumėme. Kelionėje svarbi aplinka, tačiau maisto asortimentas, kurį siūlo šalis – taip pat labai svarbus.